• +47 920 66 099
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fra Synnervika (nordenden av Femund) til Håsjøen 

Varighet ca. 3 dager, distanse på ca. 27 km. 

NB! Dette er kun et forslag til dagsetapper og overnattingssteder.  Man kan fint gjøre turen

på kortere tid hvis det er optimalt vær, eller man har lyst til å ta en tur med

for eksempel bare 1 overnatting istedet for 2.

For å frakte kanoene tilbake til Synnervika etter endt tur, kan man bestille frakt av kanoer av oss. Vi kan dessverre ikke tilby persontrafikk, men det går buss forbi som korresponderer med Femund II (rutebåt på Femund).  Man kan også parkere en bil eller en sykkel ved endepunktet. Det er ca. 7-8 km å gå fra Håsjøen til Synnervika etter veien eller sti. Man bør ha med telt for overnatting, da de åpne buene kan være opptatt.

Bussrute AtB:    Røros-Synnervika/Femund 

Reiseplanlegger AtB

 

1. dag: Synnervika - Nordvika/utløpet av Femund i nord

Turen starter i Synnervika der vi har kanoer liggende. Turen går rundt Nesset og til Nordvika. Femunden er meget lunefull og det kan fort være for mye vind til at det er forsvarlig å padle. Det anbefales å starte på ettermiddag eller kveld da vinden ofte løyer.

Denne distansen er på ca. 12 km og tar ca. 4 timer. Dette avhenger selvfølgelig av værforhold og padleferdigheter:) På østsiden langs hele Nordvika er det mange fine teltmuligheter. Man kan padle ca. 300 m oppover langs elva "Mugga" til man kommer til ei bru.  Her er det tilrettelagt for telting med ved og bålplass.

Før i tiden fløtet de tømmer fra Femundsmarka til Røros, så det er 4 tømmerrenner man må passere for å komme videre ned i Feragssjøen.  Den første er 40-50 m lang og bred nok slik at man kan padle den. På venstre side ligger så den åpne statsskogbua som heter "Lorthølbua". Her er det vedovn og ved samt brisker man kan ligge på. Denne er som sagt åpen, så man kan ikke forvente at den er ledig til enhver tid.

2. dag: Nordvika - Feragssjøen

Denne distansen er på ca. 4-5 km. Tidsbruk ca 5 timer pga 3 bæringer. Flere overnattingsmuligheter.

Som sagt er det 4 tømmerrenner man må passere, og det er bare den første man kan padle. Den 2. tømmerrenna er ca. 200 m med slak sving, noe som fører til at kanoene kiler seg fast og ødelegges. Man må derfor bære kanoene ned i Litjlangtjønna. Dette gjøres på høyre side der det er lettest å komme frem.

Når man kommer ned i Litjlangtjønna er det bare å padle videre til neste renne som er på ca. 50-60 m. Denne er for smal på slutten, så man må også her bære kanoene, på venstre side. Ved tjønna ligger den åpne statsskogbua "Litjlangtjønnbua" som er ei enkel plankebu.  Her er det brisker, ved og vedovn.

Etter å ha passert renne nr. 3, kommer man ned i Rundtjønna som henger sammen med Langtjønna. Mellom dem ligger "Stensundet" som er skillet mellom de to tjønnene. Her er det bare å padle over. Midtveis på Langtjønna ligger "Furubakken" som er ei åpen statsskogbu. Det er ei gammel tønmmerkjørerbu med stall og inneholder brisker, vedovn og ferdi tilkjørt ved.

I enden av Langtjønna ligger "Langtjønnbua" like ved siste tømmerrenne. Denne tømmerrennen er ca. 250 m og kan ikke padles da det er for lite vann og kanoene kiler seg fast. Istedet for å bære kanoene kan man benytte seg av bekken som går på høyre side av renne for å komme seg ned i Feragssjøen. Ca. 100-200 m før man kommer til denne Langtjønnbua, finner man en "treplatting" som man kan dra kanoene over for å komme ned i Langtjønnbekken. Når man kommer ned i Feragssjøen, kan man padle rundt første odde til venstre for å komme til tilrettelagt leirplass ved utløpet av tømmerrenna.  Her er bålplass og tilkjørt ved.

I tillegg til de åpne hyttene til Statskog, har man mulighet for å leie  Hespetåsbua som er nyrestaurert og som ligger mellom Femund og Feragen.  

3. dag: Feragssjøen - Håsjøen

Distanse ca. 9 km, tidsbruk ca. 3 - 6 timer avhengig av vannstand i Feragselva samt vindretning på Feragshåen.

Første etappe går til Feragsdammen der Feragselva starter.  Denne går ned i Håsjøen.  Elva inneholder endel stryk, og man må passe seg for steiner som kan ligge tett oppunder vannflaten, alt etter hvor stor vannstanden er. Den beste tiden å padle elva på er Juni og Juli. Senere kan det være så lav vannstand at man noen steder må låre kanoene.  Når man kommer ned i Håsjøen er det bare å padle rett over til motsatt side av utløpet av Feragselva. Der er Lauvnesbua som ligger ved veien utover til Femunden. Her er det lett å hente kanoene hvis vi skal frakte dem tilbake til Synnervika. Skal man frakte disse tilbake selv, er det mulig å ha bil stående der mens man er på tur.

Alternativ rute (for uerfarne og barnefamilier eller når det er for mye vind på Femund) 

Ved Feragselva ca. 200 m nedenfor Feragsdammen har Statskog tilrettelagt for camping.  Der finnes gapahuk og flere bålplasser.  Terrenget er flatt og fint for telt og lavvo.  Herfra kan man også ta utgangspunkt hvis man vil padle motsatt vei, eller ta småturer fra.  Da starter man ved Feragsdammen/brua over Feragselva, og padler sør-østover i Feragshåen.  Man må bære kanoene videre over i Langtjønna før man eventuelt da fortsetter oppover mot Femund.  (Veldig lite høydeforskjell, så man merker ikke at man padler mot "strømmen2) Ofte bedre enn å padle fra Synnervika og Femund da det er mye mer væravhengig og krever mer av padlerne.  Vi anbefaler barnefamilier å benytte seg av dette alternativet fremfor å ut på Femund.  Vi tilbyr frakt av kanoer både til og fra startsted(Feragsdammen).  Mange velger derfor å starte turen fra Feragsdammen og ha camp på denne plassen, som man dessuten kan kjøre helt frem til.